Intervju med Åsa Myrelid om Specialistskrivningen

ÅSA MYRELID ÄR EN AV FLERA PERSONER SOM JOBBAR MED
SPECIALIST-TENTAMEN I PEDIATRIK. VI STÄLLDE ETT PAR FRÅGOR TILL HENNE.

JONAS: -VILKET DATUM ÄR DET DAGS FÖR SPECIALISTSKRIVNINGEN?
ÅSA: -Fredagen 23 oktober kl 9-12 så är det dags för alla de som vill skriva den som en del av sin specialistexamen. Det kommer också finnas möjlighet att genomföra skrivningen som en diagnos, i det syftet kommer skrivningen öppnas fredagen 23 oktober kl 13 och finnas tillgänglig ända fram till kl 16 den 6 november.

JONAS: -HUR KOMMER ÅRETS SPECIALISTSKRIVNING ATT SE UT?
ÅSA: -Skrivningen utgörs Modified Essay Questions* (MEQ) baserade på patientfall – tanken är att skrivningen ska kunna liknas vid vårt kliniska arbete där vad som helst kan komma att dyka upp. Det är webbaserad ”open-book” skrivning som genomförs på respektive ST-läkares hemort, d v s det är tillåtet att använda hjälpmedel (böcker, PM, internet) på samma sätt som vid kliniskt arbete. Det finns dock en tidsaspekt som medför att man inte kan slå upp allt utan att då riskera att inte hinna slutföra skrivningen.

JONAS: -HUR ANMÄLER MAN SIG TILL SPECIALISTSKRIVNINGEN?
ÅSA: -Anmälan görs lokalt till ST-studierektor som samlar in alla anmälningar och senast 16 oktober skickar dessa till mig. När man anmäler sig är det viktigt att ange den mailadress till vilken man vill få länken skickad.

JONAS: -NÄR FÅR MAN SVAR PÅ SIN SPECIALISTSKRIVNING OCH FINNS DET FLER SVARSALTERNATIV ÄN GODKÄNT/UNDERKÄNT?
ÅSA: -Svaren får man momentant när man skriver, när man klickar sig vidare i fallet får man mer information och svaren på de frågor som ställdes i föregående del.
Rättning görs centralt i mitten av november, och besked om det sammantagna resultatet (godkänd eller underkänd) bör man kunna få innan november månads utgång. Det känns viktigt att påpeka att central rättning bara sker i de fall när man skriver som del av specialistexamen – de som gör skrivningen som diagnos rekommenderar vi att sitta ned tillsammans med sin handledare eller ST-studierektor och gå genom svaren utifrån den svarsmall som skrivningen innehåller.

JONAS: -NÅGOT ANNAT DU VILL BERÄTTA OM SPECIALISTSKRIVNINGEN?
ÅSA: -Det är ST-studierektorerna i Uppsala-Örebroregionen som har arbetat med den här skrivningen under det senaste året. Vi hoppas att det här är ett upplägg som kommer att gillas och stimulera många ST-läkare att testa sina teoretiska kunskaper och med tiden kanske det blir en naturlig del i specialistexamen för alla.
För varje barnklinik som bedriver ST-utbildning finns här också en möjlighet att identifiera styrkor och svagheter i utbildningens upplägg och innehåll, t ex kanske man synliggör ett kunskapsområde där ST-läkarnas kunskaper brister och på så sätt kan man förbättra kunskapsöverföringen just på det området.


Publicerad
2015-09-04 av Jonas Ludvigsson